Yüksek enflasyon çiçekçileri de etkiledi

Yüksek enflasyon çiçekçileri de etkiledi

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan ve 7 yaşından beri çiçekçilik yapan, Yakup Tozar 2024 düğün sezonun başlaması ile canlı çiçeklere olan talebin arttığını ifade etti. Tozar, her bütçeye ve zevke uygun seçeneklerin olduğunu dile getirdi.

(Evin GÜNEŞ)

Çiçekler özel anlara eşlik eden, duygularımıza tercüman olan bitkilerdir. Çiçekler, düğün, nişan, kız isteme hatta çoğu zaman bir özür dilerimin belirtisidir. 49 senedir çiçekçilik yapan Yakup Tozar özel günün anlamına göre çiçek sayıları ve çeşitlerinde değişiklik olduğunu belirtti. Tozar, “" Herkesin alım gücü farklı ama bizlerde bu vatandaşlarımızı da asla memenun etmeden göndermiyoruz. Kırk bir gül isteyen de var ki bunun maliyeti 2050 TL oluyor, on bir gül isteyen de ama bizler her iki müşterinin de beğenebileceği buketler yapıp onları uğurluyoruz. Önümüz düğün sezonu gelin arabası süslemelerinde isteğe göre yapay yada canlı çiçek kullanıyoruz. Yapay çiçek daha çok tercih ediliyor sebebi ise canlı çiçeğe göre daha uygun fiyatta olması. Örneğin, yapay çiçekler ile araba süslemek isteyen birinin ödeyeceği alt limit 750 TL'den başlarken, canlı çiçekten yapılma susulemeyi talep eden birine vereceğimiz en alt limit 1000 TL'den başlıyor ve 2500 TL'ye kadar çıkabiliyor. Özetle Gelin arabalarında süslemelerin maliyeti isteklere göre değişiyor" dedi.

Tozar, “Araba süslemelerinde fiyatlar elbette değişkenlik gösteriyor. Müşterilerin talepleri fiyatların artmasına sebep oluyor. Müşterilerin istekleri farklı olabiliyor. Örnek vermek gerekirse, bir musteri Gelin arabasının kapılarını ve hem ön hem de arka camını güllerle süslememi istedi. Bu farklı ve maliyetli bir siparişti ama yaptık. Kimi müşteriye 1000 TL'ye de araba süsledim 30000 TL'ye de yani fiyatlar değişkenlik gösterebiliyor” diye aktardı.

"GELİN BUKETİ OLMAZSA OLMAZ"

Gelin buketleri gelinlerin olmazsa olmaz aksesuarlarından biri diyen Tozar, “Gelinlerin olmazsa olmazsa olmalarındandır gelin buketi. Yapay çiçeklerle yapılırsa isteğe bağlı değişmekle birlikte 300 TL ile 550 TL'ye kadar da çıkabilir. Canlı çiçeklerde ise durum daha farklı yüksek maliyetli çiçeklerden istenirse tabii ki fiyatta artış yapaya göre fazla oluyor” açıklamalarında bulundu.

Çiçekler de ki fiyat artışlarına da değinen Tozar, " Çiçekçiler olarak fiyat arttırmayı bizlerde istemeyiz ama değişen durumlar ara fiyatları arttırmamıza sebep olabiliyor. Mesela seralarda çiçek olmaması, ithal edilen çiçeklerde döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve özel günler yaklaştıkça tedarikçilerin çiçek fiyatlarını arttırmaları gibi sebepler dönemlik zamlara sebep oluyor." Dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler